Vi ved fra en lang række undersøgelser, at hvis du som professionel i sundhedsvæsenet bruger kemikaliebehandlede mundbind, så er der en væsentligt forøget risiko for, at du vil opleve fx hudproblemer, hovedpine og åndedrætsproblemer.
Så indtil kemikalie- og allergifri mundbind bliver standard blandt professionelle brugere, er det altså en risiko, du er nødt til at kalkulere med. Derfor har vi samlet en række gode råd og tips til, hvad du gøre, hvis du er blevet ramt – eller vil undgå at blive ramt.
De mest almindelige gener
Gener fra mundbind med dårlig åndbarhed
- Har mundbindet dårlig åndbarhed, hvilket ofte er tilfældet for kemikaliebehandlede mundbind, bliver huden varm og svedig, med øget pH og talgproduktion til følge.
Gener fra mundbind med dårlig komfort
- Mundbind af ringe materialer og med dårlig pasform udsætter dit ansigt for friktion og tryk. Friktion opstår når fx den øvre maskekant gnider mod øvre kinder, hvor huden er særlig tynd og sårbar.
Gener fra mundbind med allergifremkaldende kemikalier.
- Udslæt fra mundbind kan have forskellige årsager. Det kan være på grund af varme, fugt og mekanisk slid, at din hud reagerer. Men det kan også være, at der er noget i mundbindet, du ikke kan tåle.
Gode råd fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital
Bispebjerg og Frederiksberg Hospital har samlet en række anbefalinger til, hvordan du kan forebygge hudreaktioner og begrænse udslæt fra mundbind.
Daglig hudpleje
- Aftør ansigtet umiddelbart efter brug af mundbind med fx et fugtet blødt papirhåndklæde. Undgå brug af renseservietter pga. mulige irritative ingredienser.
- Rens ansigtet mindst en gang dagligt med sæbefri ansigtsrens. Undgå brug af sæbe, da det kan virke irriterende på huden.
- Påfør en fugtighedscreme efter behov fx 2 – 3 x dagligt. Undgå brug af cremer, der okkluderer huden som fx barrierecreme.
- Vælg hudpleje-produkter uden parfume og kemi, der giver risiko for udvikling af allergi.
- Ved eksem, akne eller anden hudsygdom skal du benytte vanlig behandlingscreme.
- Forebyg friktion og trykmærker med fx tynd skumbandage på udsatte steder fx kinder, næse og brillestænger.
- Prøv en maske fra en anden producent.
Sådan klager du over mundbind
Får du gener af dit mundbind, eller har du mistanke om, at mundbind ikke lever op til lovkravene? Så kan du klage til Lægemiddelstyrelsen eller Miljøstyrelsen.
Lægemiddelstyrelsen: Har du problemer med CE-mærkede mundbind? Så klag til deres enhed for medicinsk udstyr på mail: med-udstyr@dkma.dk
Miljøstyrelsen: Her kan du indberette produkter med ulovlig kemi og gener som fx allergi.
Der er alternativer til kemikaliebehandlede mundbind
I Finland produceres mundbind i renrums-omgivelser, og de bliver derfor ikke behandlet med kemikaliet Ethylene-oxider.
Du kan læse mere om LIFAairs kemikalie- og allergifri mundbind her: https://fineman.dk/medical-solutions/mundbind/
Læs mere om:
- Mundbind og arbejdsmiljø: https://fineman.dk/mundbind-og-arbejdsmiljoe/
- Godt arbejdsmiljø med kemikaliefri mundbind: https://fineman.dk/godt-arbejdsmiljoe-med-kemikaliefri-mundbind/
- Brug et mundbind der sikrer dig et godt arbejdsmiljø: https://fineman.dk/medical-solutions/mundbind/
- Læs hele vejledningen fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital: Anbefalinger ved brug af ansigtsværnemidler – forebyggelse af hudreaktioner
- https://publikationer.regionh.dk/pdf/full-23416/anbefalinger-ved-brug-af-ansigtsvaernemidler-forebyggelse-af-hudreaktioner.pdf
Vil du vide mere?
Ingrid Saunders
Fineman A/S
Walgerholm 11
3500 Værløse
Tel: +45 70 233 533
Mobile: +45 31 19 73 02
E-mail: is@fineman.dk