Op imod 70 procent af alle sygeplejersker oplever hudproblemer, hovedpine og åndedrætsproblemer som følge af kemikaliebehandlede mundbind og hver femte sygeplejerske er påvirket af generne.

Men det er ikke en situation, vi behøver at acceptere, for der findes rent faktisk alternativer til de kemikaliebehandlede mundbind.

 

5 gode råd, der kan hjælpe dig med at undgå skadelig kemi i dine mundbind

”Alle” sælger mundbind for tiden. Det er derfor ikke så mærkeligt, at det kan være svært at danne sig et overblik over, hvad der er godt, og hvad der er skidt. Og det overblik vil vi jo gerne have inden, vi bliver ramt af allergier og dårligt arbejdsmiljø. Derfor har vi samlet en række råd og tips fra Forbrugerrådet Tænk om, hvordan du kan undgå problematisk kemi fra mundbind.

 

Undgå mundbind, der lugter kemisk

  • Mundbind skal ikke lugte kraftigt kemisk. Det kan være et tegn på, at de frigiver uønskede kemikalier. Det kan være ubehageligt at bruge mundbind, der lugter kraftigt.

Vælg ikke antibakterielle eller antivirale mundbind

  • Forbrugerrådet Tænk anbefaler, at du går uden om disse mundbind. De kan indeholde stoffer, der kan være problematiske for miljø og sundhed.

Er der fluorstoffer i mundbind?

  • Fluorstoffer er uønskede, fordi de blandt andet er mistænkt for at være hormonforstyrrende og give dårligere immunforsvar.

Medicinske engangsmundbind

  • Forbrugerrådet Tænk har været i dialog med en række forhandlere af almindelige engangsmundbind, der fortæller, at leverandørerne bekræfter, at de ikke bruger fluorstoffer i mundbindene. Men du skal være opmærksom på, at Forbrugerrådet også siger, at der internationalt er set eksempler på producenter, der reklamerer med, at deres mundbind indeholder fluorstoffer.

 

Har du udslæt fra mundbind?

  • Udslæt fra mundbind kan have forskellige årsager. Det kan være på grund af varme, fugt og mekanisk slid, at din hud reagerer. Men det kan også være, at der er noget i mundbindet, du ikke kan tåle. Oplever du længerevarende udslæt eller allergi skal du tale med din læge om det.

 

Sådan klager du over mundbind

Får du gener af dit mundbind, eller har du mistanke om, at mundbind ikke lever op til lovkravene? Så kan du klage til Lægemiddelstyrelsen eller Miljøstyrelsen.

Lægemiddelstyrelsen: Har du problemer med CE-mærkede mundbind? Så klag til deres enhed for medicinsk udstyr på mail: med-udstyr@dkma.dk

Miljøstyrelsen: Her kan du indberette produkter med ulovlig kemi og gener som fx allergi.

 

Der er alternativer til kemikaliebehandlede mundbind

Billige mundbind fra Asien produceres og fragtes i ikke-bakteriefri omgivelser og bliver derfor ofte behandlet med det bakteriedræbende kemikalie Ethylene-oxide der giver øget risiko for overfølsomhed, allergi, åndedrætsbesvær mm.

I EU-landet Finland produceres mundbind i renrums-omgivelser, og de bliver derfor ikke behandlet med kemikaliet Ethylene-oxider.

Du kan læse mere om LIFAairs kemikalie- og allergifri mundbind her: https://www.fineman.dk/medical-solutions/mundbind/

For yderligere oplysninger kontakt os på 70 233 533 eller pr. email på salg@fineman.dk