AES – Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, oplyser, at de pr. 15. marts 2021 har modtaget 5.225 anmeldelser om arbejdsskader med Covid19. Af disse er 492 hudlidelser.

”Vi er bekymrede for vores medlemmers arbejdsmiljø”, siger Dansk Sygeplejeråd, hvis oplevelser afspejler billedet fra AES. ”Indførelsen af brug af mundbind i mange timer hver dag har konsekvenser for nogle sygeplejersker. Det betyder dog ikke, at vi er imod brug af værnemidler, men vi opfordrer myndighederne og arbejdsgiverne til at finde alternative løsninger, der sikrer mod smitte, men som ikke går ud over sygeplejerskernes arbejdsmiljø,” siger næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Anni Pilgaard.

Der er altså god grund til at være omhyggelig med, hvilken type mundbind der bruges.

Derfor får du her tre væsentlige forhold, du skal være opmærksom på, når du vælger mundbind:

  • Åndbarhed
  • Allergi
  • Komfort

 

Åndbarhed

Åndbarheden i et mundbind er afgørende for, hvor let du kan trække vejret og hvor meget du sveder bag masken.

Derfor er mange bekymrede for at bruge de stænktætte type 2R mundbind, medmindre det er absolut nødvendigt. Det er der ikke noget at sige til, for de fleste type 2R mundbind er kemisk imprægnerede og dermed ikke blot sved- og fugtfremkaldende, men ofte også allergifremkaldende.

Derfor skal du kigge efter kemikaliefri mundbind som fx LIFAairs Type 2R mundbind, der i stedet for kemikalier er udstyret med en membran, der gør dem stænktætte. Membranen nedsætter samtidig fugt og svedproduktion og sikrer, at du ubesværet kan trække vejret.

 

Allergi

Sygemeldinger og arbejdsskader som følge af allergiske reaktioner pga. mundbind er et stort og stigende problem i sundheds- og plejesektoren.

Ifølge Dansk Sygeplejeråd oplever 2 ud af 3 sygeplejersker hudproblemer, hovedpine og åndedrætsproblemer som følge af mundbind, og hver femte er påvirket af generne.

Læs mere om, hvilke alternativer du har til allergifremkaldende mundbind, her: Brug et mundbind der sikrer dig godt arbejdsmiljø

 

Komfort

Det er afgørende for dit velbefindende i hverdagen, hvordan mundbindet føles på dit ansigt. Vær derfor opmærksom på om dit mundbind har:

  • Runde øre-elastikker.
  • Er med polstret blød næsebøjle og gerne nikkelfri.
  • Er blød og behagelig på huden.
  • Er lugt- og kemikaliefri.

 

Husk, at der er alternativer til dårlige mundbind

Billige mundbind fra Asien produceres og fragtes i ikke-bakteriefri omgivelser og bliver derfor ofte behandlet med det bakteriedræbende kemikalie Ethylene-oxide, der giver øget risiko for overfølsomhed, allergi, åndedrætsbesvær mm.

I EU-landet Finland produceres mundbind i renrums-omgivelser, og de bliver derfor ikke behandlet med kemikaliet Ethylene-oxider.

Du kan læse mere om LIFAairs kemikalie- og allergifri mundbind her: Brug et mundbind der sikrer dig godt arbejdsmiljø

 

Kilder:

AES: Tal for anmeldte arbejdsskader relateret til COVID-19

Dansk Sygeplejeråd: Masker dagen lang kan give hudgener og hovedpine

Dansk Sygeplejeråd: 2 ud af 3 sygeplejersker oplever hudproblemer, hovedpine og åndedrætsproblemer

 

Vil du vide mere?

Ingrid Saunders

Fineman A/S

Walgerholm 11

3500 Værløse

Tel: +45 70 233 533

Mobile: +45 31 19 73 02

E-mail: is@fineman.dk